Framgång med film Q3 2024 - Employer Branding
I denna upplaga delar jag med mig av mina 7 steg för lyckade produktioner inom Employer Branding-porträtt ☀️🎥.
Det vill säga filmer med riktiga människor som berättar om sina känslor och tankar kring sin arbetsgivare och arbetsplats.
Nu scrollar vi! ☀️🎥
Mattias fyller skogen med “dimma”
under filmen om Saga just innan sommaren 2024. Se nedan.
Nu flyttar vi till Linkedin, följ med
Kort presentation: Hej, jag heter Mattias och har arbetat i över 10 år med film och foto för projekt som Kung Fury, Försvarsmakten och Musikhjälpen. Jag delar med mig av mina tips för bättre film- och fotoproduktion en gång i kvartalet.
TIPS! - SOMMAR
Vänta in rätt årstid. I Sverige ser vi oss själva som ett sommarland, så medan en somrig film kan visas året runt, kan en vintrig film upplevas som en tillfällig kampanj. Om inte ditt varumärke är förknippat med vintern skulle jag generellt försöka vänta in vår-sommaren-tidig höst.
Driva trafik vs behålla trafik.
Det finns vanligtvis två utgångspunkter när man börjar processen: ska filmerna driva trafik till en landningssida eller behålla den trafik som redan finns där?
Behålla trafik:
För Försvarsmakten skapade vi fyra personporträtt: två minuter långa och djupgående filmer om fyra rekryters första tid inom försvaret.
Filmerna spelades in i slow motion och med en lugn, svävande kamera för att ge deras unika historier mer utrymme. Dessa filmer var avsedda att ligga på landningssidan för de som redan hade hittat dit.
Driva trafik:
Jämför med filmen för ManPower, som skulle driva trafik och sticka ut i flödet. Vi valde Amelie, som gillar mountainbike, ett kortare format på 20 sekunder, och vi gjorde filmen mer fartfylld och snabbare klippt än Försvarsmaktens.
TIPS! - ORGANISK SPRIDNING
Du ökar chansen för organisk spridning av filmerna, det vill säga att medarbetaren själv vill dela sin film, om du har följt de sju stegen och låtit personen komma till tals med sina egna ord. Det är också så du får en unik film.
The secret sauce, the process.
På alla de EB-porträttfilmer jag har varit inblandad i har förutsättningarna varit olika, ibland jobbar jag med en byrå och deras kund, ibland direkt med kunden och alltid inom olika budgetspann. Oavsett försöker jag följa samma sju steg.
Vem ska vi göra en film om?
Det är en avvägning mellan vem som vill vara med och vem som har en historia som både är intressant att lyssna på och gör sig bra i bild. Du vill ha fler alternativ än antalet filmer du planerar att göra eftersom du vill kunna sätta ihop en bra helhet som gör att filmerna kompletterar varandra. Skriv ihop och skicka ut en projektbeskrivning och börja ta pulsen!När du har valt vilka personer du vill arbeta med,
kontakta dem igen och gör ytterligare intervjuer för att säkerställa deras intresse och bedöma om de passar för projektet. Om ni inte redan gjort det, ta nu med regissören, producenten eller filmaren som ska filma personerna senare, och titta på gemensamma referensfilmer för att definiera den visuella målbilden. Börja också leta efter intressanta inslag i deltagarnas miljöer. Utmaningen idag är ofta att personer arbetar med spännande projekt framför datorn, vilket inte alltid blir visuellt intressant. Kan vi hitta en annan vinkel för att göra projektet mer spännande att filma?Behöver du få OK från en arbetsgrupp?
Sätt ihop en presentation med scener ni vill filma och saker ni vill att de medverkande ska prata om och få OK.Dags att göra de riktiga intervjuerna.
Hittills har ni kanske bara setts online och klämt och känt på varandra. Nu träffas ni på riktigt och gör den ljudinspelning som kommer ligga som filmens voice-over, stor fördel att spela in detta innan ni börjar filma för att ha möjlighet att anpassa vad ni filmar, se steg 5Organisk spridning - Om deltagarna får berätta sin historia med egna ord ökar sannolikheten för att de själva vill dela och stödja filmen, vilket leder till organisk spridning. Klipp ihop intervjuerna i steg 4 med de bästa och mest autentiska svaren.
Gå igenom alla planerade scener med den färdiga intervjun (voice-over) och bedöm om scenerna ni ska filma fortfarande är relevanta eller om någon behöver bytas ut?
Planera för inspelning!
Besök alla inspelningsplatser innan inspelning med filmteamet för att se vad som fungerar bäst på plats. Även om ni har en bra intervju är det visuella avgörande, eftersom vissa kanske tittar utan ljud. Därför måste bildmaterialet vara starkt, och det har filmteamet koll på.
TIPS! - AVTAL
Vad händer om en medverkande slutar på sitt arbete efter att filmen har släppts? Att skriva någon form av avtal om vad som händer vid ett sådant skede kan vara bra.
Nya EB filmer för Systra som ville landsera sin karriärsida
För att lansera sin karriärsida gjorde jag tillsammans med bolaget Systra två personporträtt med de medverkande Saga och Lukas. Där vi försökte hitta likheter i deras privatliv och deras yrkesval hos Systra.
Till exempel jobbar Saga som akustiker men är också musiker.
Vi följde processen som jag beskrivit ovan och resultat kan du se här.
Från kund:
”Hej Mattias!
Tack snälla för de fina filmerna!! Vi är jättenöjda med resultatet!”
Mattias, drar skärpa, ger input till Saga och titta på Regi monitor samtidigt. Phew!